Proizvajalci od ERP sistema pričakujejo teh 7 lastnosti

Izbira pravega ERP (Enterprise Resource Planning) sistema je ključna za uspešnost proizvodnih podjetij. Ta članek obravnava sedem ključnih lastnosti, ki…

Avtor

Rok Peršuh

Objavljeno

AktualnoKategorija: Novice
Shutterstock 2064581651 Min

Izbira pravega ERP (Enterprise Resource Planning) sistema je ključna za uspešnost proizvodnih podjetij. Ta članek obravnava sedem ključnih lastnosti, ki jih mora imeti ERP sistem za učinkovito podporo proizvodnim procesom.

1. Digitalizacija Vodenja Zalog (WMS)

ERP sistem z vgrajenim sistemom za upravljanje skladišč (Warehouse Management System – WMS) je ključen za digitalizacijo zalog. WMS omogoča avtomatizacijo skladiščnih procesov, optimizacijo zalog in zagotavljanje točnih informacij o razpoložljivosti materialov. Učinkovito upravljanje zalog zmanjšuje stroške in povečuje produktivnost. Prav tako pomaga nabavni službi pri naročanju, v proizvodnji pri načrtovanju in v prodaji s podatki o razpoložljivih zalogah.

2. Sledljivost

Sledljivost je temelj za zagotavljanje kakovosti in skladnosti v proizvodnji. ERP sistem mora omogočati natančno sledenje materialov, komponent in končnih izdelkov skozi celoten proizvodni proces. Sledljivost lahko pomeni vodenje serij, proizvodnih datumov, vhodnih surovin, porekla in mnogo drugih parametrov. Je ključna tudi za učinkovito upravljanje zalog in optimizacijo dobavne verige. Več o sledljivosti v ERP sistemu ProPIS: Sledljivost – ProPIS.

3. Skladnost s Predpisi in Standardi

Proizvodna podjetja morajo upoštevati različne lokalne in mednarodne predpise in standarde. ERP sistem mora zagotavljati skladnost s predpisi tako na knjigovodskem področju, kot tudi na področju varnosti. Prav tako je pomembno, da ERP sistem omogoča skladnost z različnimi standardi, kot so ISO, IFS, IATF in ostali. To pomaga minimizirati tveganja, ohranjati ugled podjetja in dosegati nove kupce.

4. Vodenje in Upravljanje Proizvodnje

Učinkovito vodenje in upravljanje proizvodnje sta srce vsakega proizvodnega podjetja. ERP sistem mora ponuditi funkcionalnosti, kot so vodenje in načrtovanje proizvodnje, sledenje delovnim nalogom in upravljanje sestavnic. Integracija teh funkcij v enoten sistem omogoča boljši nadzor nad proizvodnimi procesi in povečuje učinkovitost.

5. Lokalna ali Oblačna Infrastruktura

Izbira med lokalno in oblačno infrastrukturo ERP sistema je pomembna odločitev. Lokalne rešitve omogočajo večji nadzor nad podatki in varnostjo, medtem ko oblačne rešitve zagotavljajo večjo fleksibilnost in dostopnost. Idealni ERP sistem mora biti prilagodljiv glede na tehnološke potrebe in preference podjetja.

6. Izkušena Ekipa Svetovalcev

Podpora izkušene ekipe svetovalcev je ključna za uspešno implementacijo in uporabo ERP sistema. Ta ekipa pomaga pri prilagajanju sistema specifičnim potrebam podjetja, usposabljanju uporabnikov in zagotavljanju tehnične in vsebinske podpore. Strokovno znanje in izkušnje svetovalcev so neprecenljive za maksimalno izkoriščenje potenciala ERP sistema.

7. Prilagodljivost in Razširljivost

V dinamičnem poslovnem okolju mora biti ERP sistem prilagodljiv in razširljiv. To pomeni, da se lahko sistem prilagodi spreminjajočim se poslovnim zahtevam, rasti podjetja in vključuje nove tehnologije. Prilagodljivost in razširljivost ERP sistema omogočata, da podjetje ostane konkurenčno in se učinkovito prilagaja tržnim spremembam.

Zaključek

ERP sistem, ki vključuje zgoraj navedene lastnosti, je temelj za uspešno in učinkovito upravljanje proizvodnega podjetja. Takšen sistem ne le podpira trenutne operativne potrebe, ampak tudi omogoča rast in prilagodljivost v prihodnosti. Izbor pravega ERP sistema je strateška odločitev, ki ima dolgoročen vpliv na uspešnost in konkurenčnost podjetja. Preverite, katere poleg naštetih lastnosti vsebuje ERP sistem ProPIS tukaj: ProPIS.

Zahtevaj ponudbo